Özgün Araştırma

ÇOCUKLARDA DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİNDE İŞTAHSIZLIK ve KOKU DUYUSU ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

10.4274/jcp.2020.0018

  • Utku Aygüneş
  • Ayla Uzun Çiçek

Gönderim Tarihi: 06.05.2020 Kabul Tarihi: 15.05.2020 J Curr Pediatr 2020;18(2):194-207

GİRİŞ ve AMAÇ:

Çocukluk çağında en sık görülen anemi türü olan demir eksikliği anemisi (IDA) varlığının koku alma davranışını ve IDA’lı hastalarda koku duyusunun iştah durumunu nasıl etkilediği hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı; IDA’lı hastalarda koku duyusundaki değişiklikleri ve koku duyusu değişikliklerinin iştah üzerine etkisini ortaya koymaktır.

YÖNTEM ve GEREÇLER:

Çalışmaya IDA tanılı 57 çocuk ile herhangi bir psikiyatrik bozukluğu ve anemisi olmayan, hasta grubuyla yaş, cinsiyet, sosyokültürel özellikler ve eğitim durumu açısından eşleştirilmiş 57 sağlıklı çocuk dahil edilmiştir. Koklama fonksiyonu ölçümü için Sniffin koku duyusu çubukları kullanıldı. Değerlendirme, Sosyodemografik Veri Formu, Duygusal Bozukluklar için Kiddie Takvimi ve Okulda Yaşanan Çocuklar ve Yaşam Boyu Versiyon için Çocuk Şizofreni ve Çocuk Yeme Davranışı Anketi kullanılarak yarı yapılandırılmış bir psikiyatrik görüşme kullanılarak gerçekleştirilmiştir.

BULGULAR:

IDA'lı hastalar, kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha düşük bir eşik, ayrımcılık ve tanımlama değerine sahipti. Korelasyon analizi, toplam koku testi skorundaki artış ile iştah göstergeleri toplam skoru arasında anlamlı bir korelasyon gösterdi.

TARTIŞMA ve SONUÇ:

Bu çalışmada IDA'lı çocuklarda, iştah azalmasına koku fonksiyonlarında bozulmanın eşlik ettiği görülmüştür. Koku işlev bozukluğunun, iştah azalması açısından önemli bir faktör olabileceği düşünülmektedir

Anahtar Kelimeler: İştah, çocukluk çağı, demir eksikliği anemisi, koku