Özgün Araştırma

Obesity Prevalence and Related Variables in Children Aged 4-6 Years, Pursaklar Sample

10.4274/jcp.2024.46872

  • Şefik Yurdakul
  • Yazgı Beriy Altun Güzelderen
  • Mehmet Enes Gökler

Gönderim Tarihi: 27.11.2023 Kabul Tarihi: 11.02.2024 J Curr Pediatr 2024;22(1):9-17

Giriş:

Çalışmamızda okul öncesi çocuklarda aşırı kilo/obezite prevalansını ve obezite ile ilişkili olabilecek faktörleri araştırmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem:

Araştırma tanımlayıcı kesitsel bir çalışmadır. Araştırmaya ilgili eğitim kurumlarına devam eden 4-6 yaş arası tüm çocuklar dahil edilmiştir. Toplam 822 çocuğun boyu, kilosu, bel çevresi ve kalça çevresi ölçülmüş ve anketi tam olan 556 tanesi çalışmaya dahil edilmiştir. Anketimizde sosyo-demografik özellikleri içeren sorular ve Çocuklarda Akdeniz Diyeti Kalite İndeksi (KIDMED ölçeği) ile ilgili sorular yer almıştır. Veriler SPSS paket programında analiz edilmiş ve tek değişkenli analiz sonrasında anlamlı bulunan değişkenler ile lojistik regresyon modelleri oluşturulmuştur. P≤0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.

Bulgular:

Katılımcıların 68’i (%12,3) fazla kilolu, 28’i (%5) ise obezdi. Fazla kilo/obezite durumu incelendiğinde fazla kilolu/obez olma sıklığının erkeklerde (p=0,05), annesi obez olan çocuklarda (p<0,001) ve 6 aydan önce ek gıdaya başlayan çocuklarda daha fazla olduğu görüldü (p=0,042). KIDMED sınıflandırmasında katılımcıların %19,6’sının diyete yüksek düzeyde uyum, %18’inin ise düşük düzeyde uyum gösterdiği görüldü. Lojistik regresyon modelinde annenin Beden Kitle İndeksi’nin(BKİ) yüksek olmasının katılımcıların obezite riskini yaklaşık yedi kat artırdığı, 6 aydan önce ek gıdalara geçişin ise riski yaklaşık üç kat artırdığı görüldü.

Sonuç:

Okul öncesi çocukluk çağı obezitesinin önlenmesinde anne en önemli konumda olduğundan anne sağlığına ve eğitimine önem verilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı obezitesi, KIDMED ölçeği, anne obezitesi, obezite prevalansı, okul öncesi çocuklar

Tam Metin (İngilizce)